Jeugd
U bent hier: Home » Jeugd

Jeugd

In ons werk met volwassen komen wij ook vragen over gezinsleden tegen. Als het thuis niet zo lekker gaat doordat ouders uit elkaar gaan, er een ziek familielid is, of wanneer ouders zorgen hebben, kunnen wij ouders en kinderen ondersteuning geven. Dit kan binnen het gezin (met ouders en kinderen), of met een groep kinderen die in hetzelfde schuitje zitten.

MDRplus biedt oplossingen

Als ouders uit elkaar gaan bieden we ouderschapsbemiddeling, waarbij kinderen bij de bemiddeling worden betrokken. Wij gebruiken hiervoor diverse, op het kind toegesneden werkwijzen. Zo bieden we groepsbijeenkomsten onder begeleiding van coaches. Door middel van spel, creatieve werkvormen en gesprek volgen de kinderen met leeftijdgenoten een programma over het proces van de scheiding. Kinderen leren beter om te gaan met de soms verwarrende situatie waarin zij verkeren en leren gevoelens beter te begrijpen en te verwerken.

Voor kinderen tussen de 8-12 jaar die te maken hebben met een extra zorgtaak thuis voor iemand in het gezin (vader/moeder of een broer/zus) of voor het huishouden, organiseert MDRplus een activiteitendag, bij voorkeur op een basisschool in de buurt. Het gaat daarbij om:

  • kinderen die een zieke ouder hebben
  • kinderen die een broer of zus hebben met ADHD of autisme
  • kinderen die een ouder hebben met een handicap, een psychiatrische ziekte of verslavingsproblematiek.

Scholen zijn dé plek waar kinderen bij elkaar komen en waar ze van elkaar kunnen leren, ook als het om “levenslessen” gaat!

1. Op basisscholen geven wij groepstraining onder begeleiding van gecertificeerde KIES-coaches. Deze trainingen worden onder schooltijd gegeven. Door middel van spel, creatieve werkvormen en gesprek doorlopen kinderen met leeftijdgenoten een speciaal voor hen ontwikkeld programma over het proces van de scheiding. Kinderen leren beter om te gaan met de soms verwarrende situatie waarin zij verkeren en leren gevoelens beter te begrijpen en te verwerken. www.kiesvoorhetkind.nl

2. Een ‘Rots en Water programma’ werkt groepsgewijs aan versterking van sociale competenties. Een getrainde medewerker begeleidt de groep volgens het ‘Rots en Waterprogramma’. Dit is een bewezen effectief, wetenschappelijk onderzocht programma, dat grensoverschrijdend gedrag vermindert, positieve attitudes bevordert, en een veilig, pestvrij leer- en leefklimaat oplevert. Uit door het RIVM gepubliceerde cijfers blijkt dat Rots en Water in 2013 en 2014 in alle schooltypes, voor verlening van financiële ondersteuning, de meest aangevraagde interventie is. Meer informatie over het 'Rots en Water programma' vindt u op www.rotsenwater.nl  

3. Voor ouders is er de workshop: Hoe blijf je als ouder ‘online’ met je kind? Een workshop over social media. Kinderen zijn al op jonge leeftijd actief op social media. Dit kan zijn via Facebook, Whatsapp, Instagram, Twitter of online computerspellen. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal online? Met wie hebben ze contact en hoe ga je hier als ouder mee om? Deze workshop kan bijvoorbeeld door scholen aangeboden worden.

4. Opgroeikracht en talentontwikkeling. Beroepskrachten van school en MDRplus werken samen met studenten en vrijwilligers aan een positief speel-leerklimaat thuis. Ouders, broertjes en zusjes zijn hier vanzelfsprekend bij betrokken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de jeugd-aanpak van MDRplus? Neem dan contact met ons op via info@mdrplus.nl of vul het contactformulier in.